Učitelj u nama

Životne lekcijeIz čega sve u životu možemo učiti? U kojem sve obliku mogu doći životne lekcije? Pročitajte u tekstu Thich Nhat Hanha, budističkog zen učitelja.


Životne lekcije u životu mogu doći na puno načina. Učitelj može biti sve oko nas. Prijatelj može biti učitelj, supraktičar može biti učitelj i vi sami možete biti učitelj. Učitelj je bilo tko tko vam pomaže prakticirati i pronaći još više slobode – čak i slobode od vašeg učitelja.

No i vi biste trebali sudjelovati. Trebate pokušati biti inteligentni i ne ovisiti o svojem učitelju. Ako ga samo slijepo slijedite, neće biti dobro. Nema savršenog učitelja. Možete naučiti dobre stvari od učitelja i on vam može pomoći da bude bolje. Vrlo skoro taj će učitelj biti unutar vas i tada možete slijediti tog učitelja.

Tako da je dobar učitelj netko tko vam pomaže da ne ovisite o njemu cijeli život. Zato je Buddha prije svoje smrti rekao: “Vratite se sebi. Pronađite utočište u otoku unutar sebe.”

Niste izgubljeni kad vaš učitelj više nije s vama, jer je on uvijek živ u vama i u svojim učenicima. Kad prakticiram kaligrafiju, ponekad “pozovem” svojeg posljednjeg učitelja da mi se pridruži, pa kao učenik i učitelj skupa vježbamo. Udisaj, pola kruga. Izdisaj, druga polovica. Kad se smijem, i moj učitelj se smije.

U tom trenutku pozivam sve učitelje iz svoje prošlosti da taj krug učine sa mnom. I znam da moja ruka tad nije samo moja ruka. Moja ruka je također ruka mojeg oca i ruka moje majke. Ponekad pozovem i sve svoje prijatelje da to učine sa mnom, jer i oni su ja.

Thich Nhat Hanh

Izvor