Ženska mudrost

womenŠto je to ženska mudrost i kako je ona povezana sa ženskom tjelesnošću?

Patrijarhalno društvo i programiranje koje opisujem u svojoj knjizi “Žensko tijelo, ženska mudrost” povezano je s time kako mislite o svom tijelu i brinete se o sebi.

Kada kažem patrijarhalno društvo i programiranje, mislim na vjerovanje da su muški načini bivanja (i činjenja) superiorni ženskim načinima bivanja (i činjenja). Ovakav način razmišljanja sastavnica je ljudske kulture tisućama godina. I nakon 5000 godina patrijarhalnog programiranja, nije ni čudo da se žene razbolijevaju u dijelovima tijela koji su jedinstveno ženski.

Anne Wilson Schaef to zove “originalnim grijehom rođenja kao žensko”. Ona se referira na biblijsku priču o Adamu i Evi…Bog je protjerao Adama i Evu iz rajskog vrta i proglasio da će ona rađati djecu u boli jer je dovodila Adama u napast. Ova vrsta programiranja uči žene – na najdubljoj razini – da su procesi njezinog ženskog tijela, uključujući menstrualni ciklus, trudnoća, rađanje i menopauza, tereti koje ona treba podnositi.

Taj je sistem vjerovanja ostavio ženu s uvjerenjem da žensko tijelo “nije dovoljno dobro”. A ništa ne može biti dalje od istine. Ti procesi su utjelovaljena mudrost – znakovi koji nam govore da je nešto u našem životu izvan ravnoteže. Svaki put kad trijivaliziramo naša tijela ili se sramimo njihovih normalnih procesa, ne samo da propuštamo te znakove, nego pridonosimo vlastitom lošem stanju. Kako bismo zaista napredovale kao žene, moramo okrenuti ili napustiti to programiranje u potpunosti.

Umjesto toga, moramo biti nježni prema svojim tijelima, i ne razmišljati o njima u smislu kontrole. To je patrijarhalni način gledanja naših tiejla. Naša tijela najbolje rade kad ih volimo kako volimo dvogodišnjake. Kada se dijete uči hodati, ne urlamo na njega kad padne i ne govorimo mu “Diži se, mali glupane!” Strpljivi smo i smireni.

Organi i procesi koji nas identificiraju kao žene podložnji su ranjivosti. Dakle, bolesti grudi, maternice, jajnika i menstrualnog ciklusa vrlo su česte u žena. Ključ leži u spoznavanju da naša tijela nikada ne lažu. Ona nas uvijek upućuju u smjeru istine – i zdravlja. Ako dobijete cistu na grudima ili imate bol u grudima, možete biti sigurni da vas tijelo moli da uzmete više vremena za brigu oko sebe.

Žene su programirane da se osjećaju vrlo krivima ako uzmu vrijeme za sebe. Umjesto toga,  želim da cijenite način na koji se osjećate. I da budete ljubazni i nježni prema sebi. Nismo odgovorni ZA svoje bolesti. Odgovorni smo NJIMA!

Naučila sam da su procesi ženskog tijela fizičke metafore za način na koji Bog dolazi u i iz naših tijela. Kao što je srednjovjekovni mistik Meister Eckhart rekao: “Već oduvijek, Bog leži na krevetu, rađajući. Esencija Boga je rađanje.” Kada svoje tijelo vidite kao sveto, cijeli vam se život mijenja.

Moja najdublja nada je da će se žene iz cijelog svijeta probuditi snazi i privilegiji bivanja ženom. I da će znati da je njihova snaga da stvore zadovoljstva i sreću u njihovim tijelima, odnosima, životima i obiteljima, ključ rajskog života na Zemlji.

 

Christiane Northrup

Izvor