Dobro? Loše? Tko zna…

Izvor: experienceproject.com

Izvor: experienceproject.com

Ponekad ne treba definirati stvari…

Prije mnogo vremena kralj je bio u lovu. U jednom trenu porezao je prst. Pozvao je svojeg doktora, koji ga je uvijek pratio u lovu, i doktor je previo ranu.

“Hoće li sve biti dobro?”, pitao je doktor.

“Dobro?Loše? Tko zna?” odgovorio je doktor, i oni su nastavili s lovom.

Do trenutka kad su se vratili u palaču, rana se zagnojila, i kralj je ponovo pozvao doktora. Doktor je očistio ranu, stavio dezinficijens i zavio je.

“Jeste li sigurni da će sve biti dobro”, pitao je kralj, koji se u međuvremenu počeo brinuti.

“Dobro? Loše? Tko zna…” rekao je doktor opet. Kralj je postao zabrinut.

Kraljeva briga potvrđena je kad se, u samo par dana, stanje sa prstom pogoršalo toliko da ga je doktor morao amputirati! Kralj je bio toliko bijesan na svog nekompetentnog doktora da ga je osobno ispratio u tamnicu i bacio ga u ćeliju.

“Pa, Doktore, kako vam se sviđa, je li vam dobro biti u zatvoru?”

“Biti u zatvoru, gospodine…dobro, loše? Tko zna…“, odgovorio je doktor slijegnuvši ramenima.

“Vi ste jednako toliko ludi koliko ste i nekompetentni!” rekao je kralj bijesno, i otišao.

Nekoliko tjedana poslije, kad je rana zacijelila, kralj je opet otišao u lov. Naganjajući jednu životinju, odvojio se od ostalih i završio izgubljen u šumi. Dok je lutao šumom uhvatili su ga domoroci. Bio je njihov sveti dan i pronašli su žrtvu za svog boga šume! Zavezali su kralja za veliko drvo, i njihov svećenik počeo je pjevati i plesati dok su oni oštrili žrtveni nož. Svećenik je uzeo nož i već je krenuo rezati kraljevo grlo kad je ovaj povikao:“Stanite! Ovaj čovjek ima samo devet prstiju. Nije dovoljno savršen da ga žrtvujemo svojem bogu. Oslobodite ga.”

U par dana, kralj je pronašao svoj put natrag u palaču i otišao ravno u tamnicu kako bi se zahvalio doktoru.

“Mislio sam da ste glupi kad ste govorili sve te “Dobro, loše, tko zna?” gluposti. Sad znam da ste bili u pravu. Izgubiti moj prst bilo je dobro. Spasilo je moj život. Ali bilo je ružno od mene zatvoriti vas u zatvor. Žao mi je.”

“Kako to mislite, gospodine? Da me niste zatvorili, i ja bih bio s Vama u lovu, i također bih bio uhvaćen. A ja imam svih deset prstiju! “

Izvor : Don’t worry, be grumpy. Ajahn Brahm