Što je zov duše i kako ga čuti

Osjećate li se bezvoljno ili  bez inspiracije?  Lako je prepoznati tjelesne simptome umora. No što kad je umor simptom zahtjeva za promjenom na dubljem nivou? Kako čuti zov duše?

zov duše

@ Visit Greenland

Lako je znati kad tijelo treba hranu: želudac zavija, pada nam razina energije ili počinje “to doba dana”. No kako znati kad naša duša treba hranu?

U danas prevladavajućoj materijalističkoj paradigmi skeptični smo prema riječi “duša”. No interpretacija riječi duša ovdje ne znači nužno nešto natprirodno ili religijsko. Ona može predstavljati naše unutarnje stremljenje, naš najdublji osjećaj, naše “više Ja”, ono za što osjećamo da je “naše” na najdubljoj razini vlastitog bića.

Duša nam može slati razne poruke.

Uzimamo li više internog odmora? Želimo li biti negdje drugdje? Sve su ovo znakovi zova duše, no čujemo li ga? Jesmo li dostupni za zov duše gdje ona izražava glas? A ako ga i čujemo, kako odgovaramo?

Odemo li na odmor, povlačenje, meditiramo li? Idemo li na hodočašće, ronimo li, putujemo, čitamo, bavimo se vrtlarstvom ili se samo isključimo s telefona i računala i ostajemo kod kuće, nalazeći utjehu u našoj vlastitoj spavaćoj sobi? Što zadovoljava jednog neće nužno zadovoljiti drugog. To je kao da naručimo jelo zajedno s prijateljem, a onda ga pitamo: “Gdje si to pronašla na meniju?” Ne da nisam konkretno željela što je ona naručila, nisam to čak ni vidjela.

Što je poziv duše? Poziv se opisuje na različite načine u različitim tradicijama, poput budističke dharme ili grčkog daemona.  Za svakog od nas poziv je jedinstven. Postoje i mnogi načini da se na njega odgovori. Potreba za zadovoljenjem fizičke gladi je prisutna na dnevnoj razini kod svakog od nas. Želja za zadovoljavanjem gladi duše postaje očitija u trenucima gubitka, životnih kriza, svjesnog traganja ili “poziva na buđenje” (u trenucima kad to najmanje očekujemo).

Esencijalni sastojak ove priče je osluškivanje poziva. Ponekad, poziv dolazi nekoliko puta prije nego što odgovorimo. Zamišljam da duša ostavlja poruku na našoj unutarnjoj sekretarici. Zov duše nešto je poput toga, ali treba proći neko vrijeme dok ne odgovorimo.

Takvi neočekivani pozivi obično se događaju na način sličan onome kad dijete istrči pred kotače našeg automobila, a mi nagazimo na kočnice. Nekoliko takvih “poziva” na dan obično rezultira samo-refleksijom. Postoji li poruka u ovim događajima? Ako da, koja je to? Na što trebam pripaziti i čemu se trebam posvetiti?