Vrijedne poruke tuge

Što nam naša duša govori kad se osjećamo tužno, depresivno ili usamljeno? Koje su to vrijedne poruke tuge koje nam takvo razdoblje života sa sobom donosi?


Tuga je prirodni odgovor na značajni gubitak. Kraj braka ili bliske veze može nas učiniti vrlo tužnima. Naravno, smrt roditelja, djeteta, partnera ili prijatelja može nas učiniti očajnima. Zdravo je dopustiti si duboko osjetiti i izraziti tu tugu. Ako ignoriramo, potiskujemo ili poričemo tugu, ona se iz mentalnog može preseliti u somatsko i uzrokovati nam tjelesne probleme.

vrijedne poruke tuge

Pixabay

No to ne znači da u tuzi treba zapeti. S vremenom moramo otpustiti tugu, pomaknuti se onkraj tugovanja, prema prihvaćanju. Iz taoističke perspektive svaki je izazov, svaka kriza  – prilika za učenje, prilika da izrastemo mudriji, ljubazniji i jači.

Događaji radi kojih se osjećamo tužnima mogu biti različiti. Od gubitka osobe do svakodnevnih neuspjeha…Primjerice, neuspjeh projekta na koji smo polagali velike nade također nas može jako rastužiti, a proces tugovanja u njemu isti je kao kod gubitka osobe. Potrebno je osjetiti tugu radi gubitka određeni period vremena. A zatim je otpustiti.

Vrijedne poruke tuge; neuspjeh

Jedan od razloga radi kojeg doživljavamo tugu može biti neuspjeh. Neuspjeh može biti snažan učitelj. Ako analiziramo razloge koji su do njega doveli i  u stanju smo naučitu nešto iz pogrešaka, tada taj neuspjeh može postati most prema velikom uspjehu. Ključ transcendiranja neuspjeha leži u slijeđenju srca. Originalni Duh, Tao, komunicira kroz srce i uvijek je istina. Vodit će nas do djelovanja koja će dati najveće rezultate.

Bilo da je riječ o projektu ili voljenom odnosu za koji se čini da ne uspijevaju, bolje ih je na neko vrijeme pustiti nego očajavati. Deepak Chopra daje dobar savjet u vezi toga:

“Kako bismo bilo što dobili u fizičkom svemiru, moramo se odreći svoje vezanosti na to. Ne odričemo se namjere i ne odričemo se želje. Odričemo se vezanosti na ishod.”

Možemo i dalje zadržati jaku želju za popravkom određenog odnosa, ali se odričemo vezanosti na bilo kakav točno određeni ishod. I autor i autorica ovog članka iskusili su mudrost takvog pristupa u velikim izazovima sa kojima su se susreli.

Vrijedne poruke tuge; usamljenost

Također, usamljenost je veliki problem u modernim društvima i može dovesti do depresije. Visoka stopa razvoda ostavlja mnoge ljude bez partnera. S obzirom na to da muškarci tendiraju tome da ožene mlađe žene, a žene žive duže, usamljenost je pogotovo izražena kod starijih žena. Potiče ju i visoko rašireni fenomen odseljenja djece u druge gradove i države, daleko od roditelja.

Život u stanu u velikom gradu također može poticati usamljenost. Mnogi stanovnici stanova većinu vremena troše na posao i put s posla i na posao i imaju ograničeno vrijeme za druženje. Samci moraju aktivno tražiti i sklapati prijateljstva. Volontiranje u humanitarnim organizacijama koje pomažu potrebitima ili životinjama odličan je način za otkrivanje nove perspektive prema životu i sklapanje novih prijateljstava.

Vrijedne poruke tuge; neautentičnost

Mnogo Amerikanaca pati od kronične depresije bez nekog očitog razloga. Mi predlažemo uzrok;  možda su potisnuli i zatomili svoja prirodna, prava, spontana “ja”. Prihvatili su jaram vanjskog vodstva i kontrole od strane roditelja, učitelja i figura autoriteta umjesto da kultiviraju i poslušaju svoje unutarnje vodstvo. Njihova depresija i represija vjerojatno se odnosi na strah: strah od odbacivanja od strane roditelja, učitelja ili šefova ako budu percipirani”drukčijima”.

Učenje od tuge i transformacija tuge doprinose našoj hrabrosti i našoj sposobnosti da otpustimo stara žalovanja. Ono nam daje energiju i intuiciju potrebne da poduzmemo najprikladnije i najpotrebnije djelovanje u trenutku u kojem je to potrebno.

Izvor: Emocionalna mudrost. Mantak Chia, Dena Saxer