Unutarnji signali dobrobiti

Unutarnji signali dobrobiti

Naše tijelo neizostavni je faktor naše mentalne dobrobiti. U našem se tijelu talože sva naša proživljena iskustva i trenutne potrebe. To uključuje i neprorađene emocije i osjete koje trenutno osjećamo. To ujedno znači i da je naš unutarnji krajolik krajolik obilja informacija. Pitanje je  – znamo li ih slušati?

Svako iskustvo ostavlja trag ne samo u našem umu već i u našem tijelu. Ako se promotrimo u određenim situacijama, vidjet ćemo da tijelo reagira na situacije – možda nesvjesno stišćemo vilicu, ramena nam se grče kad smo pod stresom, možda nam lupa srce. Svako unutarnje stanje kao svoj korelat ima neku fizičku manifestaciju. Tijelo je tako zapravo odličan komunikator toga kako se osjećamo iznutra. Tijelo zna sve o nama, čak i kad se misaono čini da smo zbunjeni ili izgubljeni. Ono posjeduje urođenu mudrost, pitanje je samo koliko smo otvoreni da ju čujemo.

Dobro je pristupiti tome što osjećamo s otvorenošću i prihvaćanjem. To ne znači nužno valjanje u boli ili nelagodi, već prijateljstvo s vlastitim iskustvom kao s mudrim učiteljem. Taj nas učitelj vodi prema tome da bolje razumijemo sami sebe. Kad se jednom povežemo sa sobom na ovaj način, moći ćemo pružiti si ono što nam je potrebno u nekom trenutku.

Druga korisna praksa u tom procesu sastoji se od uzemljenja u sadašnjem trenutku. U svijetu preplavljenom pritiscima, žurbom i stresom, lako je izgubiti dodir s ovdje i sada. Ipak, upravo u ovom trenutku nalazimo utočište od oluja koje može stvoriti naš um. Kroz prakse kao što su meditacija svjesnosti, duboko disanje ili jednostavno uranjanje u prirodu možemo se usidriti u sadašnjem trenutku. Osjet mekanog tla na bosim stopalima, vode na površini kože ili hladnog povjetarca na obrazima mogu nas u sekundi dovesti u osjećaj smirenosti usred kaosa.

Njegujući svoje mentalno blagostanje kroz ovaj holistički objektiv, krećemo na duboko putovanje. Učimo slušati šapat svojih tijela i plesati u ritmovima svojih unutarnjih potreba. To je putovanje koje nas poziva da povratimo svoju cjelovitost, nadilazeći ograničenja konvencionalnih pristupa mentalnom zdravlju.

Ovaj nam put otvara kanal prema osluškivanju urođenog stremljenja prema cjelovitosti. Stvarko od nas ima ovu želju, a posjeduje i unutarnje signale koji ga navigiraju prema njoj iz dubine bića. Probajmo ih osluhnuti već danas!