Sudbina ili slobodna volja?

Što je to slobodna volja? Koliko smo u životu ograničeni okolnostima koje ne možemo kontrolirati, a koliko možemo utjecati na “sudbinu”? Odgovor zna Rollo May.


Sudbina

Izvor: Riverbankoftruth

Često nam se kroz život čini da ne možemo kontrolirati većinu odrednica vlastitog života. I nismo do kraja u krivu. Primjerice, nismo birali okolnosti vlastitog rođenja, od onih ekonomskih, do neke mjere genetskih ni kulturnih. Primjerice, nismo birali u kojoj ćemo se zemlji roditi, što uvelike utječe na okolnosti našeg života. Nismo birali kulturološke okolnosti tog mjesta, kao ni ekonomske.

Također do neke mjere nismo birali ni vlastite talente. Matematiku uvijek možemo dobro navježbati, ali nekima ona ide lako, tečno, drugi muku muče s brojevima. Netko ima talent za jezike, dok je drugima i uz mnogo truda novi jezik im je teško naučiti. Ili, okolnosti. Tražiti posao na trenutnom hrvatskom tržištu rada definitivno ne uzrokuje osjećaj kontrole nad vlastitom sudbinom. Često se, baš dapače, čini da samo sudbina odlučuje gdje ćete na kraju završiti.

Za Rollo Maya sudbina je upravo to –  kombinacija ograničenja i talenata koja čini datost  – koja je već unaprijed određena, zadana. Neka razina ograničenja u vašim životima postoji i neka razina determinizma je stoga, itekako opravdana. Ne možemo mijenjati mjesto i okolnosti vlastitog rođenja, kao ni, bar ne sami, situaciju na hrvatskom tržištu rada.

Svoju sudbinu, kaže May dakle, ne možemo poništiti, izbrisati ili zamijeniti za nešto drugo. Svaki pokušaj nijekanja vlastite sudbine završit će u neurozi. Pa kako onda? Gdje je ta slobodna volja? Što učiniti kad se gledamo oči u oči s okolnostima koje nam ne idu na ruku, a njima nismo najzadovoljniji?

Ona se, prema Mayu, očituje u našem odabiru načina na koji ćemo živjeti i talente koje imamo i ograničenja s kojima se susrećemo;

“Radikalni pomak od determinizma prema sudbini događa se kad subjekt postane svjestan toga što se njemu/njoj događa”

Rollo May

Drugi poznati španjolski filozof, Ortega y Gaset, tu je ljudsku, ironično bismo mogli reći, sudbinu, sročio na još zanimljiviji način:

Naša volja je slobodna da shvati ili da ne shvati taj ključni dizajn koji zapravo jesmo, no ne možemo ga…promijeniti, skratiti ili zamijeniti nešto za njega. Okruženje u kojem živimo, vanjski svijet s kojim se susrećemo i način na koji se naš vlastiti karakter razvio do nekog trenutka jednostavno čine taj zadatak težim ili lakšim. Život znači neumoljivu nužnost shvaćanja dizajna egzistencije koji je svatko od nas..Smisao života nije ništa drugo do li našeg prihvaćanja tih neumoljivih okolnosti i njihovog pretvaranja u našu vlastitu kreaciju.