Što je ljubav zapravo i zašto je nekad teška

Ljubav

Izvor: forum. hammihan.com

Što je ljubav i zašto je nekad teška? Što su naša očekivanja u vezi ljubavi, a što stvarnost? Saznajte u ovom inspirativnom tekstu Jeffa Fostera.


U ljubavi se ne osjećamo uvijek sigurno. Ljubav je, naime, čisti potencijal i čista prisutnost. A u čistoj prisutnosti prihvaća se svaki osjećaj i svaki impuls. Koliko god nježan, bolan, nezgodan ili jak bio.

Pa kada si dopustite da vam netko znači i da nekome značite ne vodi vas strah. Vaše srce nema druge nego sudariti se s veličinom ljubavi. I zato nećete moći kontrolirati rezultate. Zato je teško voljeti iz ega.

Sigurni, nesigurni. Sretni, tužni. Prestrašeni, neustrašivi. Ranjivi, jaki. Vrijedni, bezvrijedni i sve između.  Toliko vas života okušava ispuniti da jedva možete sve izdržati. Puni ste života, ispunjeni životom.

Vidite, lagali su vam u vezi ljubavi. Rekli su da se od nje uvijek trebate osjećati dobro i toplo i sretno, rekli su da je to nešto što će vam se dati, nešto što ćete trebati zaraditi, ili nešto što zaslužujete, rekli su da je ljubav samo leptiri i anđeli i svjetlost, ali zapravo ona je cijelo vrijeme bila vi. Goli, sirovi i živi, razbijeni, cjeloviti, ranjivi, nestabilni ali stvarni. Bila je udisanje kozmosa, izdisanje euforije i tame i tuge i radosti čovječanstva i ponekad nedoumica o tome što točno radite i kako ste uopće još živi. 

U redu je. Dišite. Sve se odvija kako treba biti, sada. Ljubav nije samo dobitak, ona je i gubitak. Voljeni će umrijeti i nestati, ali ljubav neće. Ona će vas natjerati da se dižete, vidite, ali i da padate, i da se pitate hoćete li se ikada opet dići. Ona će vas otvoriti i zatvoriti i slomiti i poniziti i smijati se vašim djetinjim fantazijama ljubavi.

No sve je to normalno i sve je to za vas. Uskoro ćete proći puni krug, i vratiti se sebi, Izvoru. I tako je sve što ste oduvijek tražili samo bilo vlastito srce, i mnoštvo njegovih odraza.

Ljubav je tu. Ljubav je uvijek tu. Negdje između euforije i tame pronašla vas je. I samo tlo na kojem stojite je sveto. Sigurni ste.

Zato plačite, smijte se, tresite se; srce vas nikada neće napustiti.

 Jeff Foster

Izvor