tumačenje snova

Snovi kao put do nesvjesnog

Još je Freud ustvrdio da su snovi carski put do otkrivanja nesvjesnog. Snovi nam daju mogućnost da uđemo u duboki sadržaj koji naša psiha noću prorađuje. Smatraju se simboličkim jezikom, kroz koji nesvjesno komunicira sa svjesnim dijelom. Tijekom noći prorađujemo nesvjesni materijal sačinjen od naših emocija koje su posebno izražene, briga koje nas more u trenutnim životnim situacijama i svega onog što za naše psihičko izlazi na površinu. Analizom snova tako možemo stupiti u kontakt sa svojim potisnutim emocijama, strahovima ili nedovršenim procesima.

Freud je smatrao da su snovi put do posvijesti, koji omogućuju potisnutim mislima, emocijama i željama da izađu na površinu. Snovi su za njega rezultat dva mentalna procesa. Prvi je onaj podsvijesnih sila koje formiraju želju koju san potom izražava . Drugi je proces cenzure koji izobličuje izražaj te želje. Freud je tvrdio da je svaki sadržaj povezan s našim doživljajima prethodnog dana, iz čega se formira sadržaj sna. To mogu biti značajna nam iskustva, više takvih iskustva koji se formiraju u jedno putem sna ili neko unutrašnje značajno iskustvo koje se prikazuje u snu putem prikaza nekog nedavnog, ali ne značajnog iskustva.

Karl Jung je proširio Freudovu ideju tvrdivši da su neki od simbola koji se prikazuju u snovima kolektivni – zajednički cijelom čovječanstvu. Putem snova se potom može doći do dubljeg razmijevanja kolektivnog ljudskog iskustva i povezivanja s nesvjesnim umom.

Fritz Perls smatrao je snove egzistencijalnom porukom, koja osobi poručuje što je njen život i kako da se probudi i pronađe svoje mjesto u životu. Branka Jakelić smatrala je da snovi imaju moć podučavanja, iscjeljenja i otkrivanja dimenzija koje nisu na raspolaganju razumu i svakodnevnoj svijesti. Važno je nakon što smo sanjali određeni san dovesti ga u vezu s onim što nam se događa u svjesnom stanju. Pritom je bitno imati na umu da san nikada ne govori o onome što već znamo nego nam otvara put prema područjima u koja još nismo svjesno zašli i mogućnostima o kojima dotad nismo razmišljali. 

“Kost po kost, dlaku po dlaku, Divlja žena se vraća. Kroz noćne snove, kroz događaje napola shvaćene, a napola zapamćene…”

― Clarissa Pinkola Estés, Žene koje trče s vukovima

Snovi su stoga dragocjen alat za razumijevanje nas samih. Svaki dio koji sanjamo u snu predstavlja neki aspekt nas samih. S ovim uvidom dobro je pogledati i pronalizirati san te ustvrditi što nam on otkriva što dosad nismo imali prilike otkriti o sebi. Snovi mogu biti povezani i s unutarnjim konfliktima, pa je i taj aspekt dobro dovesti u vezi sa snom. Korisno je zapisati san i proći ga još jednom te vidjeti koje su to teme koje za nas često u snu izranjaju, te kako ih možemo dovesti u vezu s temama koje se pojavljuju u našem svakodnevnom životu. To nam omogućuje integraciju dijelova nas koji čekaju u zabačenim dijelovima naše psihe da konačno obratimo pozornost na njih. Zato nam tumačenje snova daje uvid u širinu vlastitog iskustva te nam ukazuje na to koje emocije i teme željno čekaju na našu pažnju.

Koje god objašnjenje odabrali, snovi predstavljaju kraljevski put u nesvjesni sadržaj naše psihe, u emocije, strahove, čežnje i nade. Istraživanje snova može nam pomoći da proširimo uvid u skrivene zakutke naše psihe.