6 savjeta za pronalazak sebe

kako pronaći sebe

Izvor: chopra.com

Ustanoviti tko smo i što želimo od života može biti izazov. Kako pronaći sebe?

 

Ponekad nas život dovoljno puta udari, pa smo prisiljeni suočiti se s istinom: potpuno smo izgubljeni.
U tom trenutku, prepuštamo se nečemu mnogo većem od naših individualnih jastva i ponovo počinjemo put samoistraživanja i samo-prihvaćanja.

Kako pronaći sebe: put

Put do pronalaženja samog sebe zahtijeva odlučnost da se ostane vjeran sebi, da se izdrži i da se nastavlja kretati naprijed, čak i kad to postaje teško – što postane. Putujemo u svoje dubine i vidimo sve što smo sakrili, prekrili, zaključali i potisnuli.

 

Kad sve to izroni, nije lako. No na kraju tunela nalazi se svjetlost: naš pogled na sebe i na život iznimno se mijenja i otvara vrata novim čudesnim prilikama. Neke se od ovih lekcija uče na teži način, no jednom kad se nauče život postaje jasniji i naš put u njemu lakši i radosniji. I tada postoje trenuci u kojima nije baš sve bajno, ali ovi uvidi pomažu u nošenju s njima;

1. Prije svega, prihvatite sami sebe.

Odlučite se da ćete se pomiriti s tim tko jeste kako biste mogli početi pojavljivati svijetu. Kad nas konstantno pritišću nesigurnosti, svjetlost autentičnog sebstva ne sjaji; a to je svjetlost koja svaku osobu, iskustvo i priliku dovodi u doticaj s istinskom srećom.

2. Savršeno nije stvarno

Ništa nije savršeno. Nitko nije. Bez mana ne postoji i čak nije ni privlačno. Teško je biti blizak nekome tko pokušava biti savršen jer to nije realno. Zato, samo se opustite. Sve što smatramo manom kod sebe nekom drugom može biti simpatično. Samo budite stvarni i pustite neka vas to vodi.

3. Prihvatite sve

Prestanite  osuđivati. Otpustite očekivanja toga što želite, kako mislite da bi se netko trebao ponašati i reda kojim bi se stvari trebale događati. Lako je prihvatiti dobre stvari jer vas čine sretnima, no promijenite svoje mišljenje o lošim stvarima. U svemu pronađite lekciju. Teške stvari, ljudi koji nas izazivaju – oni su naši najveći učitelji jer nas tjeraju da sa sebe skinemo slojeve koji pokrivaju naše autentično sebstvo. Prihvatite ih.

4. Budite sebični

Pronađite ravnotežu između 50% nesebičnosti i 50% sebičnosti. Uzmite si vremena za sebe, znajte kad ga trebate i naučite kako si ga dati (pogotovo ako ste rastrgani na više strana ili pod stresom). Ustanovite što vas puni energijom, što vas čini sretnima, kako da se povežete sami sa sobom.

Nemojte žrtvovati ove stvari – stavite ih na prvo mjesto. Na kraju krajeva, ne možete se osloniti na nikog drugog do li na sebe za postizanje vlastite sreće. Zato, prestanite čekati nekog van vas samih i pokušajte biti sredstvo koje vam pomaže da ju primite.

5. Koristite sve kao ogledala

Ako si dopustite da u drugim ljudima prepoznate ono što postoji u vama, postat ćete svjesni kako i kamo se mijenjati. Kao što reče jedna izreka, “Svaka osobina koja vas privlači ili ne privlači nije nešto što vam nedostaje.”
Drugim riječima, sve što o drugima stavljate na pijedestal ili sve što vas frustrira kod drugih, postoji i negdje unutar vas samih. Sve što trebate je to priznati kako biste to pronašli. Ako je pozitivno, pojačajte ga, a ako je negativno cijenite to što je podiglo svoju ružnu glavu kako biste ga mogli vidjeti, no budite spremni otpustiti to i krenuti dalje bez toga.

6. Povežite se sa svojim centrom

Vaš centar je vaš stabilizator; psihički, emocionalno i mentalno. Kad se osjećate iscrpljeno, kad osjetite da izranjaju negativne misli i nesigurnosti, krenite s aktivacijom tog centra. Dišite – udahnite uvlačenjem trbuha, dah prenesite na iznad na pluća, neko vrijeme ga zadržite i otpustite. To ponovite par puta i osjetit ćete vlastiti centar. To je jednostavan, ali snažan alat.