kako promijeniti ponašanje

Potrebe, vrijednosti i promjena ponašanja

Ponekad činimo neke stvari kojima nismo baš zadovoljni. Ponašanja su često nesvjesna, a problem nastane kad nam krenu odmagati, umjesto pomagati. Kako ih mijenjati?

Stvar je u tome što ponašanje nije samo stvar racionalnog dijela uma. Ono je vezano za podsvijest i za vrijednosti. Zato se često možemo ponašati na načine koji se mogu činiti neracionalnima.

Kako mijenjati podsvijest, pitamo se. Kako promijeniti nako ponašanje koje nam stvara probleme? Možda je to ponašanje u nekoj fazi našeg života bilo konstruktivno, a sada više nije? Promjene obrazaca ponašanja nisu jednostavne, no važno je krenuti korak po korak.

Osvještavanje je prvi korak u procesu promjene. Potrebno je osvijestiti koje je to ponašanje koje je potrebno promijeniti jer, iako je nekad bilo funkcionalno i konstruktivno, vjerojatno u ranoj dobi, danas to više nije. Možda je njegova uloga u našem životu tada bila konstruktivnija.

Potrebno je također uvidjeti potrebu koju je to ponašanje tad zadovoljavalo tj. koju još danas na neki način zadovoljava. Svako ponašanje zadovoljava neku našu potrebu, koliko god se može činiti neracionalnim. Promjena ponašanja zahtijeva razmišljanje o drugim načinima zadovoljenja tih potreba. Ponekad, potreba koja nije racionalna ustraje. Ponekad je ono što ona želi zadovoljiti bitnije od drugih stvari ili nelagode koju stvara.

To što ponašanje zadovoljava može biti vezano i uz neku vrijednost koja nam je bitna u životu. Možemo se uvijek pitati – postoji li još neki način na koji bismo mogli pronaći tu vrijednost? Možda će nam trebati neko vrijeme da pronađemo odgovor na ovo pitanje, no bitno je krenuti na taj put pronalaska. Tako će se i ponašanje lakše promijeniti.