Svjesnost, i kako ona pomaže u svakodnevnici

Što se događa kad počnemo promatrati vlastite osjećaje i misli, umjesto da reagiramo na njih? Thich Nhat Hanh zna kako svjesnost pomaže u svakodnevnom životu.

Thich Nhat Hanh Sunlight of Awareness Practice
Photo Kaat Zoetekouw @Stocksy United.

Primijetite promjene koje se događaju u vašem umu pod svjetlošću svjesnosti. Čak i vaše disanje se mijenja pod utjecajem vašeg promatrajućeg “ja”. Ovo vrijedi i za sve misli, osjećaje i navike, koji se, zajedno s posljedicama, odjednom mijenjaju.

S vremena na vrijeme mogli biste postati nemirni, i nemir ne želi otići. U takvim trenucima. samo mirno sjedite, slijedite svoje disanje i osvjestite nemir. Nemojte ga suditi ili činiti nešto da on nestane, jer je taj nemir vi sami. On se rađa, postoji neki period vremena i tada nestaje, prirodno. Nemojte biti u prevelikoj žurbi da pronađete njegov izvor. Nemojte se previše truditi da nestane. Samo ga osvijetlite. Malo-pomalo, vidjet ćete kako će se on promijeniti, spojiti, postati spojen s vama, promatračem. Bilo koje psihičko stanje koje izložite ovakvom promatranju s vremenom će omekšati i poprimiti istu prirodu uma koji promatra.

Kroz vlastitu meditaciju, puštaje sunce svoje svjesnosti neka sja. Poput fizičkog sunca, koje obasjava svaki list i svaku travku, naša svjesnost obasjava svaku misao i osjećaj, dopuštajući im da ih prepoznamo, postanemo svjesni njihovog rođenja, trajanja i raspadanja, bez suđenja ili evaluiranja, prihvaćanja ili pokušaja da ih otjeramo. .

Važno je da ne pretvorimo svjesnost u “saveznika”, kojeg ćemo koristiti da potisne “neprijatelje” u obliku razuzdanih misli. Ne pretvarajte svoj um u bojno polje. Suprotnost između dobrog i lošeg često se uspoređuje sa svjetlošću i tamom, ali ako ju pogledamo na drukčiji način, vidjet ćemo da kada svjetlost svijetli, tama ne nestaje. Ona ne nestaje, već se spaja sa svjetlošću. Ona postaje svjetlost.

Meditirati ne znači boriti se sa problemom. Meditirati znači promatrati. Postajete vi sami, i smireniji sami sa sobom.

Izvor; Odlomak iz knjige “The Sun, My Heart: Reflections on Mindfulness, Concentration and Insight,” Paralax Press.