Prihvatiti se: put do promjene

prihvatiti se

Izvor: wholelifechallenge.com

Često se u osobnom razvoju toliko pokušava promijeniti, da se zaboravimo prihvatiti. Zašto je prihvaćanje ustvari prvi korak do promjene, objašnjava Carl Rogers.

Zanimljiv je paradoks taj da jednom kad se prihvatim takvim kakav jesam, tada se mijenjam.

Carl Rogers

Što se misli pod tim da se mijenjam nakon što se prihvatim…TAKAV KAKV JESAM (uzdah!)? Ovaj koncept mnogima je teško shvatiti, a drugima će se činiti nema nikakvog smisla. Mržnje prema sebi u našoj kulturi ima u izobilju; ne-voljenje sebe ili čak gađenje prema sebi poznatiji su osjećaji u zapadnoj kulturi no što su samoprihvaćanje i ljubav prema sebi. (Ovaj su fenomen primijetili mnogi zen učitelji na zapadu.) Posljedično, ideja samoprihvaćanja kao sredstvo promjene nešto je u teško možemo povjerovati.

Kako prihvatiti sebe?

U svojoj knjizi “Kako postati ličnost” Carl Rogers objašnjava,

“Primjećujem da sam puno učinkovitiji kad se s prihvaćanjem slušam, i kad mogu biti ja. S godinama sam se naučio slušati bolje; tako da sam u stanju znati što osjećam u bilo kojem trenutku, bolje nego što sam to ikad prije mogao…Mogli bismo reći i da osjećam da sam postao bolji u tome da se pustim da budem tko jesam. Postaje mi lakše prihvatiti samog sebe kao izrazito nesavršenu osobu, koja u sva vremena nikako ne funkcionira na načine na koje bih ja htio funkcionirati. Ovo vjerojatno izgleda kao iznimno čudan smjer u kojem biste trebali ići. Meni se čini da je to dobar put upravo radi tog čudnog paradoksa – kad se prihvatim točno takvim kakav jesam, tad se mijenjam”

Zbog toga što konstantno tražimo načine na koje bismo se mogli poboljšati, gledamo tamo gdje bismo htjeli biti i radimo korake prema tome da to ostvarimo, trošimo svoju energiju i usmjeravamo svoje misli prema tome što nismo, gdje nismo i na to koliko imamo kako bismo stigli do tamo. Ovo usmjeravanje na negativno i nošenje viška težine samo-neprihvaćanja uokolo često funkcionira kao blokada našeg napretka ili uzrokuje povećan otpor promjeni.

Drugim riječima, penjanje po planini teško je već samo po sebi no trošenje viška energije na način koji nije mudar može nas u potpunosti onemogućiti u dosezanju cilja!

Pokušajte prihvatiti tko ste danas (a možda i dan poslije toga, i poslije toga itd.). Otpustite otpor i negativnost i pogledajte koje mogućnosti prirodno izranjaju kad ste jasni, prisutni, pozitivni i mrvicu više samopouzdani – promjena će tada možda biti lakša!

Michelle Cleary

Izvor