kako se uzemljiti

Osjećaj međupovezanosti

Ponekad je dobro sjesti na neko mirno mjesto i osvijestiti povezanost između sebe i svijeta oko sebe. Kad pomišljamo kako se uzemljiti ili smo u stresu, dobro je povezati se s ovom kvalitetom.

To da smo dio svijeta od kojega smo neodvojivi nešto je što poznaju drevna učenja poput budizma, starih filozofa te novijih sistemskih teorija.

Alan Watts, zen filozof, dao je ovom promišljanju i detaljniji opis:

“Ono što nazivamo stvarima: biljke, ptice, drveće…daleko su kompliciranije od neurona, a ima ih na milijarde. I svi žive zajedno povezani u mrežu. Kao što postoji međuovisnost cvijeća i pčela, gdje nema cvijeća nema ni pčela, a gdje nema pčela nema ni cvijeća. Oni su zapravo jedan organizam.

Na isti način, sve u prirodi ovisi o svemu ostalom. Dakle, međusobno je povezano. I tako jako puno obrazaca međupovezanosti, isprepliću sve u jedinstvo, što je previše komplicirano za nas da to percipiramo, osim na vrlo jednostavne i grube načine. Ali, ja sam dio toga. Ja sam poput jedne stanice u ovom ogromnom mozgu koji ne mogu razumjeti, jer dio ne može razumjeti cjelinu.”

Slično je i s nama ljudima.

“Ljudska bića možete pronaći samo na planetu ove vrste, s ovakvom atmosferom, s temperaturom ove vrste, koju daje pogodna susjedna zvijezda. I tako, baš kao što cvijet rasvcvjetava polje, osjećam se kao da personificiram cijeli svemir.

Drugim riječima, čini se da sam, kao i sve drugo, središte, neka vrsta vrtloga, u kojem se cijela energija svemira ostvaruje, oživljava. Neka vrsta otvora kroz koji je cijeli svemir svjestan sebe… Suština je očigledna: da svatko od nas, ne samo ljudska bića, nego svaki list, svaki korov, postoji na način na koji postoji, samo zato što postoji sve ostalo oko njega… Pojedinac i svemir su neodvojivi. Ali zanimljivo je da, iako je to prilično lako vidjeti u teoriji, vrlo malo ljudi je toga svjesno na važan, snažan način na koji je netko svjestan plavetnila na plavom nebu ili topline u vatri. To je više ideja nego realizacija.”

No bitno je osvijestiti ovu ideju. Osjetiti ju u tijelu, u podu koji osjećamo kroz stopala, u zraku u koji sa svakim udisajem udišemo okolinu oko sebe, a sa svakim izdisajem ispuštamo energiju u istu. Kad se osjećamo uznemireno, kad smo pod stresom ili u dvojbama dobro je osvjestiti ovo mjesto u sebi. Kad razmišljamo kako se uzemljiti ovo je jedan od načina.

Jedna je od metoda i pronaći mjesta u svijetu na kojima nam je lako osjetiti ovu povezanost. Možda do nje lakše možemo doći u prirodi, gdje nas ne ometaju svakodnevne obaveze i buka.

Jedna je od mogućnosti tako pronaći mjesto u prirodi koje za nas ima posebnu privlačnost. Pokušajmo dozvoliti si da osjetimo taj prostor, mir u njemu, zrake sunca koje prolaze kroz drveće i bacaju svjetlost na zelenilo bilja. Udahnimo zrak punim plućima i pokušajmo osjetiti mirise koji se suptilno pojavljuju u njemu. Dozvolimo si da taj zrak napuni naša pluća i uđe u svaku poru te da osjetimo kako ih regenerira.

Isto vrijedi i za odnose. Dio smo mreže odnosa koja na nama neizbježno ostavlja trag i na kojoj mi ostavljamo trag koji se ne može izbrisati. Međusobno djelujemo jedni na druge.

O tome je često govorio zen učitelj Thich Nhat Hanh:

Ti si ja, a ja sam ti.
Nije li očito da mi “među-jesmo”?
U sebi uzgajaš svijet,
tako da ja budem lijep.

Ja transformiram smeće u sebi,
kako ti ne bi trebao patiti.

Podupirem te;
podupireš me.
Ja sam u ovom svijetu da ti ponudim mir;
ti si u ovom svijetu da mi doneseš radost”

Ako se odmaknemo od individualnog pogleda, možemo lako vidjeti da je sve međupovezano. Sustavi su svugdje. Naš se svijet sastoji od međusobno povezanih sustava.

Ova se percepcija može primijeniti i na neravnotežu u sustavu. Ako se pozabavimo samo jednim simptomom, a da nismo dotaknuli uzrok problema, isti će iskočiti negdje drugdje u sustavu kao manifestacija neriješenog. Nije bitno govorimo li o nama kao pojedincu, o obiteljskom sustavu, o društvenom ili globalnom – sve je povezano. Neubrajanje istog u naše djelovanje može dovesti i najčešće dovodi do posljedica s kojima nismo računali.

Povezani smo s ostatkom svijeta, iako toga često nismo svjesni. Osvještavanje istog može donijeti novu kvalitetu u naše živote i odnose.


Izvori citata:

Citati Alana Wattsa: Izvor

Citati Thich Nhat Hanha: Call me by MyTrueNames – The Collected Poems of Thich Nhat Hanh, Parallax Press, 2005.