O stranici

Što?

Egzistencijalna preispitivanja i pitanja o svijetu i prirodi ljudske i društvene stvarnosti.  Zovem se Iva Paska.

Otkad znam za sebe zanimala su me sljedeća pitanja:

Koji je smisao života? Kako živjeti u suvremenom društvu?

Koji je smisao određenih iskustava?

U međuvremenu sam to shvatila kao poziv za traganjem i počela tražiti odgovore, što radim već više od petnaest godina.

Putem sam završila interdisciplinarni doktorski studij iz humanističkih i društvenih znanosti, iz područja sociologije. Društvene i humanističke znanosti naučile su me vidjeti čovjeka u kontekstu.

Također sam završila tečajeve TA101, “Logoterapija u odgoju i obrazovanju” na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, akreditiran od strane Agencije za visoko obrazovanje i NLP Communication, akreditiran od strane IN NLP International. Online sam završila i tečaj DBT Legacy iz dijalektičko-bihevioralne terapije. Trenutno se nalazim u edukaciji iz gestalt psihoterapije.

Pohađala sam razna formalna i neformalna predavanja, kao i radionice o egzistencijalizmu,  psihoanalizi i psihoanalitičkoj psihoterapiji, zenu i drugim vrstama egzistencijalističkog traganja i osobnog razvoja. Organizirala sam egzistencijalistički kružok te feministički kružok u Zagrebu te sudjelovala u radu brojnih udruga koje se bave osobnim i društvenim radom.

Čemu ovo?

Osjećaj besmisla i smisla nešto je čime su se filozofi oduvijek bavili, no čini mi se da to pitanje u suvremenom društvu postalo ključnije. Suvremeno društvo u silnoj je instrumentalizaciji smetnulo s uma ljudskepotrebe.  Na taj način može se izgubiti dio mogućnosti da sami sebi objasnimo neke životno važne stvari. Na čovjeka se gleda kao na izolirano biće, no čovjek je određen vlastitim iskustvima i kontekstom, kao i svojim bivanjem u istima.

Ova je stranica nastala kao pokušaj da se pruži drugačija perspektiva, perspektiva koja čovjeka gleda kao cjelovito, intencionalno i kontekstualno. Jednom riječju, smislenije. 

Jedna je od ideja ove stranice stoga približiti takav konkretni i topli sadržaj koji nudi smisao ili alate za promišljanje tema iz osobnog razvoja. Rad na sebi može biti izazovan, no na kraju dana donosi konkretne plodove našeg vlastitog puta prema individuaciji.

Slijedom toga, ono što susrećem na svom putu osobnog razvoja nastojim prenijeti dalje, u nadi da će nekome poslužiti kao svjetonik. Onakav kakav sam i sama dobila od drugih u trenucima kad mi je trebao.

Prema ideji “međupovezanosti” iz zen tradicije, upravo je to ideja ljudske egzistencije.

Uživajte u stranici. Nadam se da će vam pomoći u vašem traganju, kao što i meni pomaže u mojem.

 

Leave a Reply

Ovaj obrazac prikuplja vaše ime, e-poštu i sadržaj kako bismo mogli pratiti komentare na web stranici. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti gdje ćete dobiti više informacija.