O stranici

Što?

Egzistencijalna preispitivanja i pitanja o svijetu i prirodi ljudske i društvene stvarnosti.  Zovem se Iva Paska.

Otkad znam za sebe zanimala su me sljedeća pitanja:

Čemu sve ovo? Koji je smisao života…(s obzirom na to da…)? Kako živjeti u suvremenom društvu?

Koji je smisao određenih iskustva, koja se možda ne poklapaju s većinskim? Poklapaju li se uopće sva egzistencijalna iskustva ili su prisilno standardizirana? Što s onima koja se ne poklapaju?

U međuvremenu sam to shvatila kao poziv za traganjem i počela tražiti odgovore, što radim već 15 godina.

Putem sam završila interdisciplinarni doktorski studij iz humanističkih i društvenih znanosti, iz područja sociologije. Također sam završila tečajeve TA101, “Logoterapija u odgoju i obrazovanju” na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, akreditiran od strane Agencije za visoko obrazovanje i NLP Communication, akreditiran od strane IN NLP International. Online sam završila i tečaj DBT Legacy iz dijalektičko-bihevioralne terapije. Upisala sam edukaciju iz gestalt terapije.

Slušala sam predmet Egzistencijalistička psihoterapija kod Larise Buhin na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te pohađala razna neformalna predavanja i radionice o egzistencijalizmu,  psihoanalizi i psihoanalitičkoj psihoterapiji, zenu i drugim vrstama egzistencijalističkog traganja i osobnog razvoja. Organizirala sam egzistencijalistički kružok te feministički kružok u Zagrebu te sudjelovala u radu brojnih udruga koje se bave osobnim i društvenim radom.

Zašto egzistencijalizam?

Osjećaj besmisla i smisla nešto je čime su se filozofi oduvijek bavili, no čini mi se da to pitanje u suvremenom društvu postalo ključnije. Suvremeno društvo u silnoj je instrumentalizaciji nekako zaboravilo na čovjeka i njegove simboličke potrebe.  I tako gubimo dio mogućnosti da sami sebi objasnimo neke stvari. Osjećamo se izgubljeno i nesigurno.

Egzistencijalistička tradicija gleda na čovjeka kao na biće konteksta –  usmjerenosti na nešto ili nekoga. Bez usmjerenosti na nekoga ili nešto teško možemo shvatiti čovjekovo iskustvo, s obzirom na to da je čovjek intencionalno biće. I prije svega društveno biće.

Zaborav ove činjenice koji se događa u današnjem mehanicističkom dobu često rezultira nerazumijevanjem čovjekovih potreba i promašenim nalazima o problemima čovjeka. Na čovjeka se gleda kao na izolirano biće. Navedeno rezultira određenim pristupom ljudskom stanju i mentalnom zdravlju koji je na mnogo načina ograničavajući.

Ova je stranica nastala kao pokušaj da se pruži drugačija perspektiva, perspektiva koja čovjeka gleda kao cjelovito, intencionalno i kontekstualno. Jednom riječju, smislenije. 

Također, psihosocijalni alati kojima možemo sami sebi pomoći i olakšati ljudsku egzistenciju i dalje se nalaze u području privilegije. Uvidi se često mogu dobiti na skupim radionicama ili u znanstvenim radovima. Jedna je od ideja ove stranice stoga približiti takav konkretni i efikasni sadržaj općoj populaciji te ponuditi alate za osobni razvoj.

U svemu moram spomenuti i društveno-humanističke znanosti koje su me učile razmišljati. Po struci sam sociolog , a po inklinaciji humanist. Društveno-humanističke znanosti u svojem pogledu na stvarnost uzimaju u obzir kontekst kao nešto što nas oblikuje.  U današnje doba nepravedno su zanemarene, što je također simptomatično za društvo i pojedincu koji o sebi razmišljaju samo u mjerljivim jedinicama.

Bez razmišljanja o kontekstu, uvida o tome zašto razmišljamo kako razmišljamo i pregleda ostalih mogućih načina razmišljanja teško možemo do kraja shvatiti ljudsko stanje.  Ipak smo, prije svega i na kraju svega,  društvena bića.

Uživajte u stranici. Nadam se da će vam pomoći u vašem traganju, kao što i meni pomaže u mojem.

 

Leave a Reply

Ovaj obrazac prikuplja vaše ime, e-poštu i sadržaj kako bismo mogli pratiti komentare na web stranici. Za više informacija pogledajte našu politiku privatnosti gdje ćete dobiti više informacija.