Tko je najsretniji na svijetu? I zašto

najsretnije zemlje svijeta 2017

Izvor: Aliexpress.com

Prema nedavno objavljenim rezultatima svjetskog istraživanja sreće, neki narodi sretniji su od drugih. Iako je sreća uvelike rezultat i osobnog stava, ona je rezultat i nekih društvenih okolnosti.  Najsretnije zemlje svijeta slične su po njima. Koje su to, provjerite u nastavku teksta.

Iako se na ovom portalu često bavimo time da je sreća uvelike stvar osobnog izbora, postoje i neke društvene okolnosti koje utječu na njezinu razinu. Takve se društvene okolnosti daju izmjeriti i to je način na koji se radi svjetsko istraživanje o sreći. Nedavno su stigli rezultati za 2017. godinu, koji pokazuju da su neki narodi sretniji od drugih.

Najsretnije zemlje svijeta

Na prvom mjestu najsretnijih zemalja svijeta nalazi se Norveška, a slijede ju Danska, Island i Švicarska. Na petom je mjestu Finska, a slijede ju Nizozemska, Kanada, Novi Zeland, Australija i Švedska.

Zašto je Norveška na prvom mjestu? Iako se smatra kako je Norveška radi svog bogatstva zemlja u kojoj se može bezbrižno živjeti, čini se kako kod Norvežana nije stvar samo u bogatstvu već i u pametnom upravljanju njime. Naime, Norveška svoju naftu proizvodi sporo te dobit investira za budućnost, umjesto da je troši u današnjici. Stoga je Norveška država koja je sama sebe zaštitila od uspona i padova drugih ekonomija bogatih resursima.

Zašto su ove zemlje sretnije?

“Briga o ljudskom životu i sreći…jedini je legitiman cilj dobre vlasti.”

Thomas Jefferson

Sve zemlje u prvih deset po sreći imaju visoke vrijednosti na ključnim varijablama koje se koriste kako bi se objasnile razlike u sreću među zemljama i unutar nekog vremenskog perioda.

  • prihod
  • očekivano trajanje zdravog životnog vijeka
  • podrška u trenucima krize
  • velikodušnost
  • sloboda i povjerenje (u smislu nedostatka korupcije u javnom i poslovnom sektoru).

Ovogodišnji izvještaj o sreći naglasak stavlja na društvenu bazu sreće. Zemlje koje su najlošije na rang ljestvici sreće imaju loše ocijenjenih svih šest područja – Srednjoafrička Republika, Burundi, Tanzania, Sirija, Ruanda. Kod nekih država došlo je pak do vidljivih promjena u razini sreće. Primjerice, SAD ima lošiji rezultat nego prošle godine, a razlog su smanjenje društvene podrške i povećanje korupcije.

Iz perspektive ove stranice, zanimljivi su podaci o pojedinačnim faktorima koji su bitni za sreću. Najveći pojedinačni faktor tako je mentalno zdravlje. Fizičko zdravlje također je bitan faktor, a tu je i posao.Nezaposlenost značajno smanjuje razinu sreće. Također je zanimljivo vidjeti kako razlike unutar pojedinog faktora utječu na sreću. Primjerice, razlike u dohotku značajno utječu na sreću, kao i kvaliteta posla. Drugim riječima, nije samo to da imamo posao garancija naše sreće, već mnogo ovisi i o tome kakav je to posao, kako se na njemu osjećamo.

A gdje je Hrvatska na rang listi sreće?

Hrvatska se nalazi na 77. mjestu na rang listi sreće. Zanimljivo je da je od zemalja u susjedstvu Italija čak skoro 20 mjesta ispred – 48. mjesto, dok je Slovenija 10 mjesta ispred – na 62. mjestu. Srbija je 73., a Bosna i Hercegovina 90.

Zanimljivo je i to da sreća od osobnog sve više postaje i društveno pitanje. Tako se OECD 2016. obvezao da će “redefinirati narativ rasta kako bi ljudsko blagostanje stavio u sam centar napora vlada”.  Drugim riječima, osobno blagostanje sve se više prepoznaje kao faktor koji je bitniji za sreću od nekritički postavljenog ekonomskog rasta.

Iako još nismo stigli do točke u kojoj bi svi uvidjeli važnost takvog razmišljanja, pozitivno jest da se na globalnoj razini sve više ide u smjeru prepoznavanja faktora koji su bitni za sreću osim ekonomskog blagostanja.

Izvor