mudre misli

5 mudrih misli za 2022 koje stvarno djeluju

Novogodišnje odluke nekad je teško donijeti. Umjesto toga, ove mudre misli koje zaista i djeluju inspirirat će vas za ulazak u novu 2022. godinu.

1. Ljepota promjene

mudre misli

Izvor: Unsplash

“Ne može se dvaput zakoračiti u istu rijeku”, rekao je Heraklit još u doba antičke Grčke. On je smatrao da je promjena jedino što je stalno u svijetu. Isto misli i filozofija zena, koja smatra da se život stalno mijenja i da se s njim mijenjamo i mi.

Hvatanje za stvari koje ne mogu trajati uzrok je ljudske patnje. Kad prihvatimo promjenu kao stalan dio života, stvari postaju lakše. Tada se lakše privikavamo na nove situacije i nove uvjete koji će se stalno iznova događati.

U dobra brzih promjena koje se događaju danas a koje je pandemija dodatno ubrzala, ovo je jedna od najvećih mudrosti života.

Stoga, pustimo da nam sjedne već danas.

2. Prihvaćanje i promjena

Ono što možda niste znali jest da je ključ duševnog mira prihvaćanje, prihvaćanje i još malo prihvaćanja. Kao što kaže vječna molitva spokojstva;

 

Bože, daj mi spokojstvo da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim  stvari koje mogu, i mudrost da znam razliku.

 

Zanimljivo, no i ključ promjene je također  prihvaćanje. Teško je voljeti samog sebe ako se stalno pokušavamo promijeniti. S druge strane, ideja nije da se nikad u ničemu ne pomaknemo. Izazov se nalazi u tome da pronađemo ravnotežu između tog dvojeg. Ipak, najbitnije je krenuti od prihvaćanja samog sebe.

Ovaj je paradoks jedan od glavnih izazova osobnog razvoja. Paradoksalno, promjena se događa kad osoba prihvati ono što ona jest, a ne kad pokušava biti što nije. Drugim riječima, ne možemo se natjerati da se promijenimo slijedeći neki zamišljeni ideal, već se prirodno mijenjamo na smislen način onog trenutka kad si dozvolimo da budemo što jesmo.

3. Radikalno prihvaćanje

Kako konkretno prihvatiti stvari? Dok se ideje prihvaćanja često spominju u području osobnog razvoja, manje se govori o tome kako se konkretno mijenjati. Radikalno prihvaćanje koje je Marsha Linehan razvila u sklopu razvoja tzv. dijalektičko-bihevioralne terapije može nam pomoći u tome. Ona se temelji na 3 koraka: 1. viđenju stvarnosti, 2. prihvaćanju stvarnosti, 3. kretanju naprijed.

Ideja je primijetiti kad se borimo protiv stvarnosti i shvatiti da možemo promijeniti, ublažiti ili napustiti situaciju. Ne možemo promijeniti nešto što ne možemo prepoznati kao stvarnost, jer ako to ne prepoznajemo kao stvarnost onda ćemo pokušati promijeniti nešto drugo, smatra Linehan. Zato prvo trebamo prepoznati stvarnost kao nešto što jest. To ujedno ne znači da odobravamo stvari koje vidimo kao teške.


Neke je situacije u životu teško prihvatiti, poput trenutne pandemijske situacije, gubitka ili smrti voljene osobe. No ne prihvaćajući stvarnost nekad možemo pogoršati patnju u situacijama koje već jesu teške i uznemirujuće.

 

mudre misli

Izvor: Unsplash

Prihvaćanje je jedna od glavnih lekcija osobnog razvoja. Ne-prihvaćanje stvarnosti glavni je izvor patnje tijekom života prema zen mudrosti. Stoga, krenimo na taj put već danas!

 

4. Priuštite si užitak

Ove godine dozvolite si užitak. Ne moraju to biti velike stvari. Krenite s malima. Odvedite se na slasni kolač. Ugrijte se toplom juhom. Priuštite si masažu. Iznenadite se uzbudljivom knjigom. Priuštite si odlazak u zimsku čaroliju na planini. Poklonite sami sebi trenutke malog užitka…i jedan po jedan, lopta zadovoljstva će se zakotrljati. Dozvoliti si da osjetimo užitak je nešto što učimo tijekom života.

 

5. Pronađite (novu) avanturu

mudre misli

Izvor: Unsplash

Energizirajte se novim iskustvom u 2022. godini! Što vas veseli a već dugo niste radili u 2021.? Je li to ples, radionice, učenje nečeg novog, putovanje? Vrijeme je da ponovo otkrijete taj zaboravljeni gušt. Priuštite sami sebi novu avanturu, jer učenje novog ono je što naš duh održava živim! Jednom kad krenete na taj put, nova će vas energija odvesti i do drugih novih stvari…isprobajte!