Mjesta na kojima možete lizati svoje rane; finske "zdrave šume" pomažu kod mentalnog zdravlja

Mjesta na kojima možete lizati svoje rane; finske “zdrave šume” pomažu kod mentalnog zdravlja

Od 2015. Finska je integrirala šume uz nacionalne zdravstvene centre u sklopu takozvanog projekta “zdrave šume” za poboljšanje dobrobiti.

U spokojnim krajolicima Sipooa, grada sjeveroistočno od Helsinkija u Finskoj, pacijenti u lokalnom zdravstvenom centru odlaze na vođena putovanja Nacionalnim parkom Sipoonkorpi.

Prostrana šuma od 18,5 kvadratnih kilometara smještena uz središte, predstavlja pozadinu za stalne napore finskog zdravstvenog sustava da iskoristi zdravstvene dobrobiti boravka u prirodi.

Biologinja Adela Pajunen razvijala je aktivnosti za pacijente u tim takozvanim “šumama zdravlja”. Ona vjeruje da osjećaj utočišta u šumi ima koristi za dobrobit.

“Na ovom izletu slušali smo potok i gledali pahulje. Ali to mogu biti i biljke, životinje, ptice, kukci i kamenje. Procesi prirode, rađanja i smrti”, rekao je Pajunen.

Nedavno objavljena zajednička studija koju su objavili Sveučilište u Helsinkiju, Finski institut za zdravlje i socijalnu skrb i općina Sipoo pokazala je klinički značajno povećanje mentalnog blagostanja kada je grupa pacijenata odvedena na vođena putovanja.

“Ovaj put smo mjerili pozitivne učinke na mentalno zdravlje, pa smo tražili da odgovorimo na izjave poput ‘Osjećam se blisko s drugim ljudima, osjećam da sam sposoban za promjene, opušten sam’. A posebno je stres smanjen u ovoj skupini koja je vođena na šumska putovanja,” rekla je istraživačica dr. Annika Kolster.

Znanstveno dokazane zdravstvene dobrobiti

Finska, s otprilike 75 posto šumske pokrivenosti, prednjači u istraživanju zdravstvenih prednosti šuma više od desetljeća.

Istraživači u Finskoj vjeruju da šuma može pomoći u suočavanju s osjećajima tjeskobe, nesanice i iskustva boli u kombinaciji s medicinskim liječenjem.

“Čovjek uživa u osjećaju da je stvarno u šumi i osjeća se bolje od tog osjećaja. Kad ne vidiš kroz šumu, ona tako govori. Taj osjećaj kada možete doživjeti utočište i biti skriveni. “Osjećati da postoje mjesta na kojima možete lizati svoje rane”, rekao je Pajunen.

Od 2015. zemlja je integrirala šume u okviru nacionalnih zdravstvenih centara u Hyvinkääu i Kajaaniju u sklopu takozvanog projekta „zdrave šume“.

Projekt je 2020. dobio sredstva iz EU inicijative GoGreenRoutes.

U jesen ove godine postavljene su dvije nove Zdravstvene šume u Lahtiju i Kouvoli.

Članak je preuzet sa sljedećeg izvora: https://www.euronews.com/next/2023/12/07/finlands-health-forests-are-helping-patients-reap-the-mental-health-benefits-of-being-in-n