kako se promijeniti

Kako se promijeniti i zašto je teško

Kako se promijeniti? Što je to što nas sprečava u promjeni vlastitih ponašanja? Neke je stvari korisno znati u startu.

Jeste li se ikad pitali zašto se tako teško promijeniti? Nekad godinama pokušavamo mijenjati neke svoje navike i obrasce, no čini nam se da je taj proces dosta spor. I nije samo stvar perspektive. Teško je promijeniti se jer je za to potrebno promijeniti i dublja vjerovanja.

Uzrok je ponašanja u nesvjesnim vjerovanjima tj. u mehanizmima naše podsvijesti. Naša podsvijest reagira na stvari kojih često nismo svjesni. Neke su reakcije tako doslovno “sačuvane” u našem fiziološkom sustavu, a često nisu uopće na verbalnoj razini. Umjesto toga, nalaze se u reakcijama, u tijelu. Iznimno je puno naših ponašanja i reakcija tj. razloga za iste kojih uopće nismo svjesni.

Istraživanja iz neuroznanosti pokazuju da je jedini način na koji se možemo promijeniti osvještavanje vlastitog unutarnjeg iskustva i učenje kako se sprijateljiti s onim što se događa u nama. 

Bessel A. van der Kolk 

Upoznati sebe

Često je teško upoznati sebe. Teško je za početak vidjeti se. Sami sa sobom funkcioniramo poput slijepe pjege, gdje najbolje vidimo prvo sve druge, a same sebe najteže. Tek kad se izložimo nekoj interpersonalnoj dinamici, obično grupnoj, često tek tada kroz tuđi feedback možemo dobiti sliku svojeg djelovanja.

Većine smo uzroka vlastitih ponašanja, a često i ponašanja samih, zapravo nesvjesni.

Zato su metode koje djeluju isključivo na kognitivnoj razini često samo djelomično funkcionalne. Potrebno je umjesto toga zagrabiti i u emotivno-afektivni aparat. Drugim riječima, potrebno je nekako mijenjati i emocije. Emocije se pak teže mijenjaju od ponašanja i povezane su s nesvjesnim vjerovanjima. Nesvjesna vjerovanja pak imaju neku funkciju koja je uspostavljena u nekoj ranijoj dobi.

Možda smo iz okoline naučili kako se ponašati. Upravo imitiranjem i kopiranjem u ranoj dobi podsvjesno učimo ponašanja i modele iz naše okoline. Možda smo morali preuzeti neko vjerovanje da bismo preživjeli. Kako god bilo, ta je funkcija za nas u ranijoj dobi bila pozitivna, upravo stoga ona je često “zacementirana” u našem nesvjesnom. Tu i leži izazov promjene.

Svjesni um ne može reći nesvjesnom što da učini?

Milton H. Erickson 

Put promjene

U poljima osobnog razvoja popularne su afirmacije kao metoda razvoja. No kad pogledamo da većina naših ponašanja dolazi iz nesvjesnog, postavlja se pitanje uspjeha takvih metoda. Ako afirmaciju koju si ponavljamo ne osjećamo u tijelu, tada na onoj najdubljoj razini mi u nju zapravo ne vjerujemo. A iz te najdublje razine dolaze naša ponašanja. Moguće je na ovoj razini smanjiti postotak do koje si zadamo osjetiti nešto novo, recimo na 5%.

No također, često smo potpuno nesvjesni funkcije koju naša reakcija ima za nas u širem sustavu. Možda čak nesvjesno ne želimo promijeniti tu funkciju. Tek osvještavanjem ovih stvari može se krenuti na put promjene. Prvo je potrebno osvijestiti kompleksnu mrežu vlastitih uvjerenja iz kojih idu ponašanja. Odgovor na pitanje kako se promijeniti jest prvo: upoznati se.  To je prvi korak na putu promjene.