Kako se opustiti kad osjećamo stres

Znate onaj trenutak kad osjećate stres tako da vam se teško opustiti? Uzemljenje je praksa koja uključuje povezivanje našeg tijela i uma sa sadašnjim trenutkom i fizičkim svijetom oko nas. Pomaže nam da se osjetimo spojeno s okolinom kao i da se smanje razine stresa i tjeskobe koje osjećamo.

 

Kada se osjećamo tjeskobno ili preopterećeno, naš um ima tendenciju da se utrkuje s mislima i brigama o budućnosti ili žaljenjem za prošlošću. Uzemljenjem u sadašnjem trenutku možemo prekinuti ovaj krug i usredotočiti se na ono što se događa upravo sada. Uzemljenje nam također može pomoći da se osjećamo usredotočenije i uravnoteženije.
Kada smo povezani sa svojim fizičkim tijelima i svijetom oko nas, manja je vjerojatnost da ćemo se osjećati raspršeno ili nepovezano. Ovo može biti posebno korisno za one koji se bore s osjećajima disocijacije ili depersonalizacije.

 

Uzemljiti se možemo na različite načine. Ono što najbolje funkcionira za nekog je individualno te je stoga dobro slijediti vlastitu intuiciju i vidjeti što nam odgovara. Neke od čestih metoda  su recimo meditacija, vježbe mindfulnessa ili jednostavno obraćanje pozornosti na okolinu.

Pronaći mjesto koje nam odgovara, udobno se smjestiti i fokusirati se na dah ili riječ koja nam je osobno značajna može biti praksa meditacije. Kad primjećujemo da nam um odluta, nježno ga i bez osuđivanja vraćamo na točku fokusa. Ono što najbolje funkcionira ovisi od osobe do osobe. Nekim ljudima pomaže fokus na dah, dok kod drugih to ne funkcionira.

Boravak u prirodi često pomaže s osjećajem uzemljenja. Biljke i drveća imaju sposobnost da nas vrate u tijelo i centriraju.  Ako imate more u blizni, skok u vodu također može vratiti osjećaj tijela i povezanosti s prirodom. Fizičko kretanje je općenito metoda regulacije organizma koja pomaže da se osjetimo uzemljenije i pribranije. Duga šetnja može utišati um u trenucima kad imamo osjećaj da previše radi.

Druga uobičajena tehnika uzemljenja je korištenje osjetila za povezivanje s okolinom. Na primjer, možete odvojiti trenutak da stvarno pogledate boje i oblike oko sebe ili da pažljivo poslušate zvukove u svom okruženju. Angažirajući svoja osjetila na ovaj način, možete se vratiti u sadašnji trenutak i smanjiti osjećaj tjeskobe ili stresa.
Sve u svemu, uzemljenje je jednostavna, ali snažna praksa koja može imati širok raspon dobrobiti za vaše fizičko i mentalno zdravlje. Bilo da se nosite sa stresom, tjeskobom ili se jednostavno želite osjećati usredotočenije i povezanije sa svijetom oko sebe, odvojiti nekoliko trenutaka da se uzemljite može biti vrijedan alat.

Za kraj, evo i vježbe uzemljavanja;Pronađite udoban sjedeći položaj. Provjerite jesu li vam stopala čvrsto na tlu. Nekoliko puta duboko udahnite, udišite kroz nos i izdahnite kroz usta.Dok izdišete, zamislite da otpuštate bilo kakvu napetost ili stres koji su se možda zadržali u vašem tijelu. U komade napetosti koje osjetite u tijelu kao teške za opustiti upuhujte bijelu boju dok se ne smekšaju.  Počnite potom obraćati pozornost na svoje tijelo i okolinu. Obratite pozornost na osjećaj vaših nogu na tlu. Osjetite kako se oslanjaju o pod i kako ih pod podupire. Osjetite čvrstinu poda koji ih podupire. Tu je, za njih.

Potom prebacite pozornost na osjećaj odjeće na vašoj koži. Osjetite kako se pripija uz vašu kožu i zadržite se na tom osjećaju.

Možda ćete vidjeti da se osjećate centriranije kad obratite pažnju na osjete u svom tijelu, kao što je granica kože koju osjećate na ruci kad ju čvrsto uhvatite drugom rukom.

Prebacite se potom na zvukove i mirise u okolini. Odvojite nekoliko trenutak da se redom usredotočite na svako od svojih osjetila.

Počnite s osjetilom vida. Osvrnite se oko sebe i pokušajte uočiti što više detalja. Koje boje vidite? Kakvi su oblici i teksture? Nabrojite 5 boja koje vidite.

Zatim se usredotočite na svoje osjetilo sluha. Koje zvukove možete čuti? Pokušajte identificirati svaki zvuk i odakle dolazi.

 

Na kraju se usredotočite na svoj njuh. Koje mirise možete osjetiti u zraku oko sebe? Još nekoliko puta duboko udahnite i vratite pozornost na svoje tijelo. Primijetite sve osjećaje koje možda osjećate i dopustite si da se osjećate prizemljeno i prisutno u ovom trenutku.