Emocije iz zen perspektive

kako se nositi s emocijama

Izvor: chrisguillebau.com

Sreća, tuga, ljutna, apatija…ljudski život pun je emocija koje se ponašaju poput valova. No što kad more emocija postane uzburkano? Kako se nositi s njima objašnjava zen učitelj Jack Kornfield.


Zen budistička praksa svjesnosti uči nas kako se nositi s emocijama. Emocije se u zen praksi uče promatrati sa svjesnošću te ih se gleda kao valove koji dolaze i odlaze.

Kroz svjesnost učimo promatrati same sebe na novi način, s ravnotežom i snažnom ne-identifikacijom. Možemo početi osjećati i promatrati promjenjiv um, tijelo i srce na način na koji meteorolog promatra promjene vremena: “Oblačno je, barometar je visok, temperatura je dvadeset sedam stupnjeva, a vjetar dolazi sa jugozapada – ne, “Oh, nadam se da danas neće kišiti. Nadam se da će biti sunčano kao jučer. Prevruće je, a vlažnost je grozna.”

Kako se nositi s emocijama i mislima koje dolaze?

Jednostavno primjećujemo što se događa. Moramo naučiti da je esencijalna karakteristika promatranja prihvaćanje. Kad počnemo prakticirati promatranje, počinjemo ujedno vidjeti i da je um susretljiv prema svemu i da se ne moramo boriti protiv sebe. Misli dolaze, osjećaji dolaze, osjeti u tijelu dolazi – jednostavno samo gledamo, bez osuđivanja, bez vezanosti ili straha, već umjesto toga s osjećajem susretljive topline i prijateljstva prema samima sebi.

Naučiti surfati na emocijama

Najslikovitiji prikaz ovoga je poster učitelja meditacije Swami Satchidanande kojeg sam vidio prije mnogo godina, na kojem ovaj stoji, samo sa parčem tkanine oko kukove, u yoga pozi koja se zove poza drva, s jednom nogom gore i s rukama iznad glave. Uravnotežen je na jednoj nozi. U tome nema ničeg jako neobičajenog – osim što u toj pozi stoji na dasci za surfanje i spušta se s velikog vala. Ispod velikim slovima piše “Ne možeš zaustaviti valove, ali možeš naučiti surfati”. To je meditacija. To je istina, ne možemo zaustaviti valove promjene; oni su samo tkivo našeg života. No možemo naučiti surfati, biti svjesni, biti uravnoteženi. Tada stanje uravnoteženosti samo po sebi postaje lijep i lagan način života.

Jack Kornfield

Izvor