ljubavni odnos

Kako načini vezivanja utječu na naš ljubavni odnos

Nesporazumi u odnosima čest su izvor frustracija, a na kraju mogu dovesti i do prekida. Otkrivanje vlastitog načina vezivanja može razjasniti mnoge od njih.

Je li vam poznata situacija u kojoj se s partnerom svađate oko odlaska na izlet ili izlaska s prijateljima? Često je u takvim relativno bezazlenim svađama prisutna količina emotivnog naboja iz koje se može primijetiti da je ispod riječ o dubljoj dinamici od situacije koja je izazvala takav nesporazum.

Tijekom odrastanja, a s obzirom na okruženje u kojem smo odrastali, svatko od nas obično razvije određeni stil vezivanja. O toj smo temi već pisali ovdje . Neki od glavnih tipova vezivanja su anksiozni i izbjegavajući tip. Tu su još i sigurni i dezorganizirani tip vezivanja.

Obično u životu najčešće nailazimo na anksiozni i izbjegavajući tip te se ovakvi partneri često privlače, po principu da nas u drugome privlači ono što je kod nas samih potisnuto u podsvjesno.

Anksiozni tip vezivanja obično teži potrebi za povećanjem komunikacije kad u odnosu dođe do nesporazuma. Potrebno mu je mnogo kontakta te je sklon pomicanju prema partneru, a ne od njega. Izbjegavajući je stil vezivanja suprotan. On obično treba više vremena za sebe te na nesporazume u odnosima reagira povlačenjem, izbjegavanjem ili traženjem više vremena za sebe.

Dok izbjegavajući tip vidi odnose kao potencijalnu prijetnju vlastitoj neovisnosti, anksiozni tip često koristi ljubavni odnos za potvrdu sebe. Ova vrsta suprotnih obrazaca može dovesti do mnogih problema u pokušajima dogovora. Oni ujedno znače da u samom konfliktu anksiozni tip obično reagira povećanjem želje za komunikacijom. Izbjegavajući tip ovo može doživjeti kao “gušenje” i reagirati na isto još većim povlačenjem ili udaljavanjem. Anksiozni tip ovo pak može shvatiti kao daljnju ugrozu odnosa.

On iz svojeg obrasca može inicirati daljnju komunikaciju, na što će izbjegavajući reagirati još većim povlačenjem. Frustracija u odnosu raste.

ljubavni odnos

 

Iz ovog primjera možemo vidjeti koliko je važno osvijestiti stilove vezivanja. Oni utječu i na komunikaciju, pa se tako ispod mnogih tema o kojima se pregovara zapravo može raditi o dubljoj razini “nesvjesnog” pregovaranja.

Primjerice, forsiranje daljnje komunikacije u trenutku svađe izbjegavajućem tipu može predstavljati daljni udar na njegovu potrebu za povlačenjem, a time i vlastito “ja”. Anksioznom tipu izostanak komunikacije može značiti udar na odnos. Stoga je jako korisno razumjeti što je ispod, jer ćemo tad lakše prevladati nesporazume.

Nesporazumi su svakodnevni dio života, pa tako i u odnosima. Kad je u pitanju ljubavni odnos, razumijevanje dublje dinamike otvara više prostora za komunikaciju.
ljubavni odnos

Ovi obrasci nekad se mogu i mijenjati, ovisno o tome s kojim smo tipom vezivanja u odnosu. Osoba koja je u jednom odnosu bila anksiozni tip u drugom može postati izbjegavajući ako naiđe na partnera s jačom potrebom za anksioznim vezivanjem. Ako osoba s anksioznom ili izbjegavajućim tipom vezivanja uđe u odnos s osobom sa sigurnim tipom vezivanja, to može djelovati tako da i ona razvije sigurni stil vezivanja.

Stilovi vezivanja nisu jednostavni. Oni su nastajali dugo i potrebno je vrijeme da bi ih se razumjelo i osvijestilo. No svako osvještavanje vlastitog stila vezivanja doprinosi tome da naučimo kako bolje razumjeti svoje potrebe i potrebe partnera. Tada ćemo biti i voljniji surađivati u odnosima.

Ako želimo biti zadovoljniji u ljubavnom odnosu, ovakav rad na sebi isplati se.