Kako biti sretan: pričica zen majstora

kako biti sretan zen majstor

Izvor: addicted2success.com

Što je sreća i kako je postići? Kakve veze imaju emocije s tim? Iz ove inspirativne pričice zen majstora saznajte kako se postiže sreća u životu.

 

 

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________

Prije mnogo vremena živio je u Kini poznati učenik zen majstora Ma Jo-a, imenom Han Ong. Svi su mu govorili: “Ti imaš sreće.” On bi tada pitao: “Što je sreća? Što znači biti sretan”? Uvijek je govorio na ovaj način.

Imao je konja kojeg je volio jahati svaki dan. Jednog je dana konj nestao, i svi su ga pitali: “Jesi li nesretan? Jesi li tužan?” On je rekao, “Što je tuga? Što je sreća?” Bez osjećaja.  Svi su rekli: “Ovaj čovjek je bezosjećajan.” Obično, ako je netko vezan za nešto i to nestane, tada je ta osoba vrlo tužna. No Han Ong je samo rekao, “Što je tuga? Što je sreća?”

Tjedan kasnije Han Ong dobio je novog konja. Tada su svi opet rekli, “Sretan si. Imaš sreće”. On je, međutim, opet pitao, “Što je sreća? Što znači biti sretan?” Opet samo to. Bez emocija.

Njegov sin volio je jahati tog novog konja. Jahao ga je svaki dan. Bio je vrlo sretan. No jednog dana pao je s konja i slomio nogu. Han Ong-u svi su govorili: “Ah, žao mi je što ti je sin slomio nogu. Jesi li tužan?” On je opet samo pitao: “Što je sreća, što je tuga?” Bez emocija.

Nedugo nakon ovog izbio je jedan od mnogih ratova između Sjeverne i Južne Kine. Svi mladi ljudi morali su u rat. No sin Han Ong-a imao je slomljenu nogu pa nije mogao, umjesto toga ostao je doma i pomagao roditeljima. Na to su svi rekli: “Kako si sretan!”. No Han Ong je i opet samo ponovio: “Što je sreća? Što znači biti sretan?” Uvijek je ponavljao jedno te isto.

Ta njegova pitanja – “Što je sreća? Što je tuga?” – postala su poznata. Cijeli svoj život koristio je jedino takav način govora da bi podučio druge ljude. Izvana, pojavljuje se sreća, pojavljuje se tuga, no on se ne miče. “Što je sreća? Što je tuga?” Nema pomaka.

Um je vrlo bitan. Originalno, u njemu nema ničega. No ako se vežemo za nešto, tada postoji sreća, tuga, patnja – sve se pojavljuje. Ako se ne vežemo, tada je um čist. Tada nema tuge, nema sreće, nema nesreće – svi redom nestaju. Dakle, ako se vežete za ime i formu, ako se vežete za riječi, tada se vaš um također miče. Nemojte se vezati za ništa. Tada je vaš um dovoljan.

Tako su svi prijatelji i učenici Han Onga učili od njega. Kroz pitanja: “Što je tuga? Što je sreća?” To znači da micanje vašeg uma nije dobro. Ako stvarate sreću, stvarate tugu, to nije dobro. Ne stvarajte ništa, ne vežite se za ništa, ne držite ništa. Tada ste potpuni.

Izvor