Ikigai - smisao života kroz četiri pitanja

Ikigai – smisao života kroz četiri pitanja

Prema japanskoj kulturi svatko ima ikigai, svoj smisao života. Prevedeno, to znači “razlog za život” ili  “razlog zbog kojeg ustajemo”. Kako ga pronaći,  objašnjava Irena Dujmušić.

Ikigai dolazi iz kombinacije riječi za život, ikiru i kai, što znači “ono što se netko nada da će se ostvariti”. Svatko ima svoj ikigai, možda neki još nisu sigurni koji je, no postoji postupak koji pomaže da odredimo svoju svrhu postojanja. Iako ova “pitalica” naoko izgleda jednostavna, kada se posvetimo odgovorima shvatit ćemo da ona itekako ima svoju težinu.

Kako bi dobili odgovor, potrebno je određenim redom postaviti četiri pitanja koja daju četiri odgovora:

Misija: Što volim?

Poziv: Što svijetu treba?

Zanimanje: Za što mogu biti plaćen?

Strast: U čemu sam dobar?

smisao života kroz četiri pitanja

Pitanja se upisuju u krugove, a na mjestima gdje se preklapaju se dobivaju odgovori. Svaki od tih elemenata doprinosi našoj sreći i svi su ključni za naš “razlog za postojanje”. Naša osobna sreća se oslanja na mnogo više od toga da jednostavno imamo karijeru (zvanje) i dobivanje plaće (zanimanje). Isto tako, misija i strast nisu dovoljni da nas financijski podupru, ako to ne znamo pretvoriti u plaćeni posao.

Što volim raditi?

Odlično pitanje za početak. Ako imate problema s velikim opsegom pitanja, postavite si potpitanja. Na primjer: Što bi radili, a da se ne morate brinuti o zarađivanju? Kako bi provodili svoje vrijeme na dužem odmoru? Što mi je uzbudljivo? Uključite sve, od tipičnih stvari, šašavih, pa do aktivnosti koje volite.

Što svijet treba od mene?

Ovo pitanje treba shvatiti kao pitanje što možete dati svijetu, vašoj kulturi ili svojoj obitelji. Potpitanja mogu pomoći: Koje probleme biste htjeli riješiti? Koji vas problemi u vašoj zajednici emocionalno dotiču? Možete se čak zapitati što drugi vide da ja imam ponuditi svijetu? Je li vam itko rekao da ste bili odlični s djecom, sa starijim osobama, brigom za životinje ili motiviranjem mladih ljudi?

Za što mogu biti plaćen?

Puno je ljudi plaćeno za stvari koje ne žele raditi ili ne vole raditi, no nemojte brinuti o tome kad odgovarate na ovo pitanje. Jednostavno navedite stvari za koje ste bili ili ste trenutno sad plaćeni, voljeli ih ili ne.

U čemu sam dobar?

Ovo pitanje uzima u obzir talente i vještine. To mogu, ali i ne moraju, biti i stvari za koje smo plaćeni. Mogu se navesti stvari koje su vrlo praktične, kao na primjer sposobnost upravljanja bilo kojim vozilom ili sposobnosti koje su više psihološke, poput dobrog čitanja ljudskih osjećaja. O nagradama koje smo osvojili i vremenima kada su se drugi divili našoj lakoći obavljanja njima teških zadataka.

Nakon što odgovorite na ova pitanja, možete početi gledati gdje se krugovi preklapaju. Ono što volite raditi i ono u čemu ste dobri označava vašu strast. Preklapanje onoga što volite i onoga što svijet treba je vaše poslanje, misija. Preklapanje onoga za što možete biti plaćeni i onoga u čemu ste dobri je vaše zanimanje. A vaš poziv je kombinacija onoga što svijet treba i što vam se može platiti.

Ideja je da svi preklapajući dijelovi budu u ravnoteži: misija, strast, poziv i zanimanje. U samom središtu je odgovor na vaš osobni ikigai, ključ za napredan, radostan i dug život.

Irena Dujmušić

Izvor