7 citata Alana Wattsa koji vam mogu promijeniti život

citati o životu Alana Wattsa

Pixabay

Alan Watts izvor je mudrosti drevnih duhovnih disciplina. Njegovi citati o životu natjerat će vas da promislite način na koji gledate život. I promijeniti ga.

 

1. “Čovjek pati jedino zato što ozbiljno shvaća ono što su bogovi napravili za zabavu.”

Ovaj je citat pogodan za one koji život shvaćaju preozbiljno. Ponekad nas razni događaji u životu toliko uvuku, da zaboravimo da se možemo i odmaknuti korak unatrag…i samo promatrati. Alan Watts pokušava nam našu egzistenciju opisati kao jedan kozmički ples…u kojem treba uživati, umjesto da brinemo. Dobro je podsjetiti se!

2. “Imati vjere znači baciti se u vodu. Kad plivate ne pokušavate se uhvatiti za vodu, jer ako se hvatate potonut ćete i utopiti se. Umjesto toga opustite se i plutajte.”

Također, ponekad je dobro imati vjere u stvari koje se događaju. Za sve one koji vole imati kontrolu nad svime što se događa, ovo je podsjetnik na to da je kontrolu ponekad potrebno otpustiti. I podsjetiti se da neke stvari u životu ne možemo kontrolirati. I da se fokusiramo na ono što možemo. Upravo poput one stare izreke: Bože daj mi snage da izdržim ono što ne mogu promijeniti, daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti, i daj mi mudrost da razlikujem to dvoje!”

3. “Stvari su takve kakve jesu. Gledajući kroz prozor po noći, ne pravimo razliku između loše i dobro posloženih konstelacija.”

Ponekad kad u životu stvari krenu u smjeru koji interpretiramo kao loš, krenemo dodatno pogoršavati situaciju našom interpretacijom. I naša nas interpretacija tada baca u dodatnu depresiju ili osjećamo strah.

Nećemo vam prodavati new age fore da stvari ne mogu biti loše ili daleko od idealnih. Mogu.

No činjenica je da iz naše ograničene ljudske perspektive ne vidimo širu sliku. I da je nešto što nam se nekad činilo lošim, na kraju ispalo dobro. Osim toga, kao što kaže zen budizam, naša je interpretacija ono što u krajnosti određuje to kakve će one biti.

I na kraju krajeva, je li konstruktivno govoriti si da su stvari loše? Hoće li nam to pomoći? Ako možemo nešto promijeniti, trebamo to učiniti. Ako ne možemo, probajmo prihvatiti.

4. “…sutra i sutrašnji planovi imaju smisla jedino ako ste potpuno u doticaju sa sadašnjim trenutkom, jer živimo i možemo živjeti jedino u sadašnjosti.”

Zen budizam, yoga, razne vrste meditacija…svi oni konstantno pokušavaju probuditi našu svjesnost i podsjetiti nas na to da treba živjeti u sadašnjem trenutku. Jer budućnost i prošlost, podsjeća nas i Alan Watts, samo su konstrukcije u našoj glavi. Stvarnost je ovdje, ispred nas.

Sadašnji trenutak je jedino što imamo i jednom kad to otkrijemo, ta spoznaja može djelovati umirujuće.

5. “Jedini način da pronađete smisao u promjeni jest da u nju zaronite, krenete se s njom kretati i pridružite se plesu.”

Što reći? Ovaj inspirativni citat je rekao sve, i ništa nije potrebno dodavati.

6. “No reći ću vam što pustinjaci shvaćaju. Ako odete daleko, daleko u šumu i budete vrlo tihi, počet ćete shvaćati da ste povezani sa svime.”

Kad zaboravimo, Alan Watts nas podsjeća na kozmičku perspektivu i na međupovezanost svih stvari. Naša individualnost samo je iluzija dualnosti. Iako to često tako ne osjećamo, u stvarnosti smo dio kozmičkog plesa. Pa, pokušajte već danas otići u šumu, dodirnuti pod golim stopalima, pružiti ruke drugima…osjetiti povezanost.

7. “Vi ste svemir…koji doživljava sam sebe.”

Ideja izvučena iz hinduizma, lila, svemira koji se zabavlja sam sa sobom kreirajući manifestacije ega koje nisu upoznate sa svojom pravom prirodom i trebaju shvatiti da je ego samo iluzija, samo maska koju nosimo u ovoj konkretnoj egzistenciji….Alan Watts nas podsjeća. Da se vratimo na početak i podsjetimo da je sve ovo…samo igra.