9 mudrih egzistencijalnih citata za inspiraciju

mudri egzistencijalni citati

Izvor: Pexels

Nedostaje li vam inspiracije i čarolije? Zastanete li u svakodnevnici i zapitate li se čemu sve ovo? Za takve trenutke  donosimo 9 mudrih egzistencijalnih citata koji će vas inspirirati.

___________________________

Cijeli je život eksperiment. Što više eksperimenata činite, to bolje.

~Ralph Waldo Emerson

Borba je cijena koju plaćamo za to što smo živi i slobodni.

~David Budbill

Sama besmislenost života tjera čovjeka da stvara svoje vlastito značenje. Djeca, naravno, započinju život s neosvkrnutim osjećajem čuđenja, kapacitetom da iskuse potpunu radost prema nečemu toliko jednostavnom kao što je zelenilo lista; no kako postaju stariji, svjesnost smrti počinje dodirivati njihovu svijest i suptilno nagrizati njihovu radost življenja, njihov idealizam – i njihovu pretpostavku besmrtnosti. Kako dijete sazrijeva, ono vidi sveprisutnu bol i smrt i počinje gubiti vjeru u osnovnu dobrotu čovjeka. No ako je osoba razumno jaka – i sretna – ona može izrasti iz ovog sumraka duše u ponovno rođenje životnog elana. Istovremeno zbog i unatoč njezinoj svjesnosti besmislenosti života, ona može iskovati osjećaj svrhe i potvrde. Možda neće ponovo uhvatiti onaj čisti osjećaj divljenja s kojim je rođena, no može oblikovati nešto još trajnije i hranjivije. Najstrašnija činjenica vezana uz svemir nije neprijateljska nastrojenost, već njegova indiferencija; no ako se možemo pomiriti s tom indiferencijom i prihvatiti izazove života unutar granica smrti naša egzistencija kao vrste može postići osjećaj smisla i ispunjenje. Koliko god beskrajna bila tama, moramo se sami opskrbiti svjetlošću.

~Stanley Kubrick

Htio bih te zamoliti, dragi prijatelju, najbolje što mogu, da budeš strpljiv sa svime što ostaje neriješeno u tvome srcu. Pokušaj voljeti pitanja takva kakva jesu, poput zaključanih soba i knjiga napisanih u stranom jeziku. U ovom trenutku nemoj tražiti odgovore. Oni ti ne mogu biti dati sada jer ih ne bi mogao živjeti. Pitanje je doživljavanja svega. U ovom trenutku trebaš živjeti pitanje.

~Rainer Maria Rilke

Nema “odgovora” ili kognitivnog rješenja na pitanja koja postavljaju autodestruktivni ljudi. Oni, čini mi se, postavljaju pitanja pred kojima su i filozofi baš kao ni njihovi terapeuti (ako si ih mogu priuštiti) nemoćni, s tom razlikom da je nemoć filozofa jeftinija. Štoviše, autodestruktivni ljudi ne zahtijevaju odgovor, već društvo. Svi smo djeca iste tamne noći, opsjedaju nas isti demoni, progone nas iste aveti…Nije poanta u tome da pronađemo odgovor na noć, već u tome da kroz noć prosjedimo jedni s drugima, u podjeli ponora u društvu – što je smisao sam po sebi.

~John Caputo

Vi ste ujedno i doktor koji mora paziti na sebe. No u tijeku svake bolesti postoje dani u kojima doktor ne čini ništa do li čekanja.

~Rainer Maria Rilke

Teško da postoji ijedna strast bez borbe.

~Albert Camus

Nitko te ne može savjetovati, nitko. Postoji samo jedan put: zađi u sebe. 

~Rainer Maria Rilke

Znajte kad treba odustati i popiti margaritu.

~Nepoznati autor

Izvor