mudrost

7 egzistencijalističkih mudrosti za hrabrost

Kad vam je teško u životu ili ste suočeni s izazovima, mudrost egzistencijalističkih terapeuta pomoći će vam da se pokrenete i motivirate. U dubokim mislima najvećih egzistencijalističkih mislioca moguće je pronaći inspiraciju.

1. Što je hrabrost?

“Hrabrost nije odsutnost straha, već kapacitet da se krene naprijed unatoč očaju,” mudrost je Rollo Maya. Ponekad se možemo osjećati zaglavljeno u obrascima ponašanja koji su nam u prošlosti pomagali, no danas nam odmažu. Tada može nastupiti očaj. No upravo to je ono što može dovesti do preispitivanja načina funkcioniranja koji su nekad pomagali, a sad odmažu. To je prvi korak na putu prema promjeni.

2. Podloga apatije

Prepoznati da je u podlozi navedenih stanja zapravo riječ o strahu može pomoći da se jasnije sagleda situacija.  Tada je moguće nešto poduzeti. Ako ih promotrimo iz ovog kuta, strah i očaj mogu biti i bogatstvo. Prema Mayu, onaj tko nikad nije doživio očaj vjerojatno nije autentično živio – za njega je očaj nužna priprema za slobodu.

3. Pretvaranje očaja u snagu

“Autentični očaj je emocija koja zahtijeva suočavanje sa realnošću vlastite sudbine”, smatra Rollo May. Prihvaćanje ovog može biti teško, pogotovo ako su okolnosti bile daleko od idealnih. No prihvaćanje oslobađa mnogo energije.  Suprotstavljanje stvarnosti iziskuje iznimne količine energije. Prihvaćanjem vlastite sudbine oslobađa se mnogo energije za kreativnost i preuzimanje kontrole nad vlastitim životom.

4. Mudrost smisla

“Onaj tko ima za što živjeti, može podnijeti gotovo bilo koji kako”, citira Nietzschea Viktor Frankl. Ovaj austrijski psihijatar koji je preživio višegodišnji boravak u koncentracijskom logoru uvijek je iznova naglašavao kako je glavni razlog volje za životom smisao koji osjećamo. Ako nađemo smisao, možemo preživjeti bilo koji izazov života – ovu je mudrost Frankl izvukao iz vlastitog iskustva.

Na ovaj je način on preživio koncentracijski logor, u kojem je bio izložen nezamislivim patnjama i svakodnevno svjedočio patnji drugih. Kasnije je utemeljio logoterapiju, školu psihoterapije smislom koja je pomogla mnogim ljudima.

5. Mudrost intencionalnosti

“Ljudska egzistencija  je uvijek usmjerena na nešto, ili nekoga, osim samog sebe, bez obzira na to je li to smisao koji treba ispuniti ili drugo ljudsko biće koje treba susresti s ljubavlju.”

Ovo je još jedna misao Viktora Frankla. Ljudskom biću potreban je fokus na nešto više od samog sebe da bi preživjelo. Možda je već danas trenutak da pokušamo  razmisliti kako bismo mogli slijediti ovu mudrost i pronaći taj smisao.

6. Prihvaćanje sjene

“Naše sadašnje sebstvo i situacija u ovom trenutku sadrže cijelu tajnu”, kaže budistički mudrac Alan Watts. Često su naši najranjeniji dijelovi ono što najviše ne možemo prihvatiti. No ključ osobnog razvoja često leži upravo u prihvaćanju tih dijelova. Ovaj se dio naziva sjena i bitan je za naš psihološki razvoj.

7. Ako stvari ne funkcioniraju, što učiniti?

“Čovjek ne pronalazi nove zemlje bez pristanka da izgubi pogled na kopno, na dugo vrijeme”, kaže Gide. Naime ponekad, kad su izazovi posebno teški, mnoge od ovih stvari mogu i ne funkcionirati. Tada je potrebno pronaći mjesto sigurnosti, fokusirati se na samoregulaciju i pokušati prihvatiti da je period takav i fokusirati se na stvari koje sebi možete pružiti u takvim trenucima.