5 ideja Viktora Frankla koje će vam promijeniti život

5 ideja Viktora Frankla koje će vam promijeniti život

Pixabay

O Viktoru Franklu smo već pisali, no ovdje na jednom mjestu donosimo 5 njegovih temeljnih ideja, toliko jakih da mogu promijeniti način na koji gledate život.

 1. Bit života je u odgovoru na jedinstvene okolnosti vlastite egzistencije
  Svaka egzistencija je jedinstvena. Imamo određeni set psihofizičkih faktosti, kako ih zove Frankl, nad kojim nemamo mnogo kontrole. To su one osnove postojanja poput lokacije na kojoj smo rođeni, u kakvom okruženju, u kakvim ekonomskim okolnostima, kako izgledamo, jesmo li naslijedili ili dobili neke bolesti i slično… Franklova se cijela filozofija zasniva upravo na nadilaženju tih psihofizičkih datosti.Život nas zapravo konkretnim setom okolnosti i jedinstvenošću naše egzistencije pita pitanje na koje trebamo odgovoriti.

  “Na kraju krajeva, čovjek ne bi trebao pitati koji je smisao njegovog života, već treba shvatiti da je on taj kojeg se pita. Ukratko, svakog čovjeka život pita, a on mu jedino može odgovoriti odgovarajući za svoj vlastiti život.”~Viktor Frankl 

 2.  Smisao se ne dobiva na pladnju – već se mora pronaći
  Životni smisao nije nam dan naočigled. Za razliku od Sartrea, koji smatra da smisao trebamo sami izgraditi, Frankl smatra kako je on inherentno sadržan u nekoj situaciji, samo ga trebamo pronaći. Za njega je sredstvo kojim se to postiže – savjest.  No Frankl savjest ne vidi u onom klasičnom smislu spososbnosti ocjenjivanja postupaka dobrima ili lošima, već smatra da je to naša sposobnost da raspoznajemo zahtjeve koji se kriju u pojedinačnim situacijama.
  I ne radi se tu samo o izazovnijim životnim situacijama, poput bolesti.Svaka životna situacija od nas nešto zahtijeva. Ideja je vidjeti što određena situacija od nas zahtijeva, kako bismo na nju mogli odgovoriti.  Upravo u tom odgovoru za Frankla leži bit postajanja čovjekom. Egzistencija je doista naša, kaže on, samo ukoliko za nju preuzmemo odgovornost.
 3. Čovjek je uvijek slobodan
  Njegova sloboda leži upravo u mogućnosti da odgovori na pitanje koje mu postavlja život. Čak i u najtežim životnim okolnostima, u kojima su čovjeku oduzete sve slobode čovjek ima mogućnost pronalaska smisla, tvrdi Frankl. Ovakve bi teorije možda djelovale kao puke teorije da ne dolaze od čovjeka koji je proveo 4 godine vlastitog života u koncentracijskim logorima.
 4. Život je uvijek smislen
  ..čak i kad to tako ne izgleda.
  Život je smislen od početka do kraja i svaku je situaciju moguće učiniti smislen(ij)om, smatra Frankl. A ako nam se neka situacija čini besmislenom, to nije zato što u njoj stvarno nema smisla, već nismo s njim u kontaktu. Možda ga samo nismo u mogućnosti vidjeti u tom trenutku.
  Kako bismo ga bili u stanju vidjeti, trebamo istančati savjest kao sredstvo pronalaska smisla
 5. Smisao se može pronaći na razne načine
  Kroz posao ili umjetničko izražavanje, projekte ili neku drugu vrstu stvaranja kroz koju aktivno sudjelujemo u životu. Ili kroz iskustvo. To može biti smisao koji dolazi iz uživanja u ljepoti, odnosima, umjetnosti. Ili kroz ono što ostavljamo iza sebe. A u situaciji u kojoj nije moguće pronaći nikakav drugi smisao, smisao se može pronaći i u odabiru određenog stava prema situaciji.

No smisao ne mora biti i nije jedan i konačan. Svaka situacija zahtijeva specifičan odgovor i specifično djelovanje. Upravo se u sposobnosti da odgovorimo na razne jedinstvene i neponovljive situacije ogleda naša sposobnost detekcije i stvaranja smislenog života.

Iva Paska